Unapređenje sistema zdravstvene zaštite u Srbiji

Bez autora
Nov 20 2012

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je danas da će prioritet u oblasti zdravstva u narednoj godini biti preventivna zdravstvena zaštita, skrining programi i poboljšanje položaja lekara u domovima zdravlja. Jedan od ciljeva će biti i da se u skladu sa postojećim ekonomskim parametrima održi aktuelni nivo zdravstvene zaštite, uz njegovo maksimalno unapređenje u skladu sa mogućnostima.Takođe, radiće se i na vraćanju dostojanstva lekarima u domovima zdravlja koji u tome treba da imaju podršku kolega iz svih sektora, od specijalista do administracije.

Unapređenje sistema zdravstvene zaštite u SrbijiMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je danas da će prioritet u oblasti zdravstva u narednoj godini biti preventivna zdravstvena zaštita, skrining programi i poboljšanje položaja lekara u domovima zdravlja.

Đukić-Dejanović je na XVI sednici Zdravstvenog saveta Srbije, održanoj u Narodnoj skupštini Republike Srbije, navela da će jedan od ciljeva biti i da se u skladu sa postojećim ekonomskim parametrima održi aktuelni nivo zdravstvene zaštite, uz njegovo maksimalno unapređenje u skladu sa mogućnostima.

Takođe, kako je istakla, radiće se i na vraćanju dostojanstva lekarima u domovima zdravlja koji u tome treba da imaju podršku kolega iz svih sektora, od specijalista do administracije.

Naredne nedelje će se pred poslanicima Skupštine Srbije naći izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, a jedna od novina o kojima će se raspravljati, kako je napomenula, je i centralizovana nabavka lekova.

Đukić-Dejanović je naglasila da ova izmena neće uticati na nestašicu lekova, i dodala da bi njena primena trebalo da počne od maja naredne godine i da će se odnositi samo na bolnice, a ne i na apoteke. Ona je navela da bolnice dobavljačima duguju 13,5 milijardi dinara, i dodala da se centralizovanom nabavkom trošak može smanjiti od 20 do 30 posto.

Prema njenim rečima, među ciljevima zdravstvene politike u narednoj godini biće i preduzimanje mera kako bi se predupredile masovne nezarazne bolesti, uz pomoć preventivnih skrining pregleda. Posebna pažnja biće posvećena i najmlađim i najstarijim pacijentima, kao i pacijentima sa mentalnim problemima, istakla je Đukić-Dejanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik